HUMANS OF MEDPEOPLE

Håkan – Undersköterska Astrid Lindgrens barnsjukhus

De flesta som arbetar på Astrid Lindgrens barnsjukhus vet vem Håkan är. Han är den som barnen älskar och kollegorna avgudar. Med sin charm och lättsamma sinne har han lätt att närma sig både barnen och deras föräldrar.

Under Håkans uppväxt arbetade hans pappa i ambulansen och var borta mycket. Men det som från början var kämpigt utvecklades till en stolthet och en nyfikenhet för att själv hjälpa människor i svåra situationer. Håkan utbildade sig till undersköterska och specialiserade sig sedan inom akutsjukvård- och barnsjukvård. Med dubbla specialiseringar arbetar Håkan idag både i ambulansen i Jokkmokk samt på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Håkan själv beskriver sig som en uppfinningsrik barnsköterska som älskar sitt jobb. Att vara påhittig och lekfull är viktigt när man jobbar med barn, säger Håkan och berättar om ett tillfälle som etsat sig fast i minnet

“Jag minns när vi fick ett PRIO 1 larm i ambulansen, en liten pojke som ramlat från ett träd. När vi kom fram var han mycket ledsen och rädd och vägrade att låta oss undersöka honom. Jag funderade på hur jag skulle vinna hans förtroende så jag hämtade en liten nalle som jag brukar ha med mig i ambulansen. Jag gömde nallen under min ambulansjacka och gick fram till den lilla pojken. Jag förställde rösten och låtsades att det var nallen som pratade och lekte lite teater med nallen. Pojken nappade på en gång och sen var det nallen som fick undersöka honom. Pojken blev trygg och föräldrarna var väldigt tacksamma. Pojken och nallen fick åka med ambulansen till sjukhuset. När vi väl var där ville inte pojken kliva ur ambulansen. Där fick jag nytta av mina två specialistutbildningar”

Det är solklart att Håkan är trygg i sin roll och glad för att varje dag få göra skillnad där det behövs allra mest. Alla barn i vården borde ha en Håkan vid sin sida, redo med sin nalle. Tack Håkan. Du är en av Sveriges alla vårdhjältar!