HUMANS OF MEDPEOPLE

Kristin – Undersköterska

I augusti 2018 blev min pappa sjuk i både hjärnhinneinflammation och hjärninflammation orsakad av det fästingburna viruset TBE, och i december så fick han möjlighet till sjukvård i hemmet. Min bror var färdigutbildad undersköterska, men på grund av händelsen så valde även jag och mamma att utbilda oss till vårdare med kunskap inom trakeostomi. Min pappa är rullstolsburen och har ett strupsnitt, som man behöver utbildning för att kunna hantera. Då jag har, på grund av detta, spenderat mycket tid på sjukhus så fick jag automatiskt ett stort intresse för sjukvård och valde att utbilda mig till undersköterska i början av 2020.

Det har varit både för- och nackdelar med att utbilda sig under en pandemi. Även om covid-19 är ett förfärligt virus, så har det varit intressant att lära sig mer om smitta och hur man minskar den. Dock har det varit mindre praktiskt arbete under utbildningen, och på min praktik får jag exempelvis inte röra patienten. I vanliga fall får man arbeta mer ute på fält, vara på intensiven och följa läkare. Det har varit lite tråkigt att missa, då jag är en person som vill arbeta nära patienten och även få ”vårda det friska”. 

Under min praktik så har jag bland annat fått möjlighet att arbeta inom hemsjukvården. Jag minns en händelse jag reagerade på där en patient inte bytt sängkläder på länge. Då jag är en person som drivs av att hjälpa människor, frågade jag snabbt min handledare om jag fick byta varpå jag fick ett nej. Att det läggs för lite resurser på hemtjänst och äldrevård var inte förvånande för mig men att som undersköterska enbart få skicka en anmärkning till hemtjänstbolaget, när vi ser saker som dessa, var det. Varför får vi inte göra mer?

I framtiden så vill jag utbilda mig till ambulanssjukvårdare. Att få känna det adrenalinet och vara först på plats för att vårda, känns spännande och något som passar mig. Just nu trivs jag dock otroligt bra med att arbeta nära människor som undersköterska. Trots att vägen dit har varit speciell, så känner jag att jag verkligen har hittat mitt yrke.

Men kom ihåg att ta TBE-vaccinet!